Shine, un festival umbrit de ploaie şi mocangeală

Prima zi a festivalului Shine a fost ţinută în şah de ploaie. Eu, personal, mă şi imaginam înfofolit cu pelerina – fapt ce mi-a cam tăiat din elan, însă am avut noroc. De când am ajuns eu la Arenele Romane au mai căzut doar câteva picături. A fost ok. Recunosc, am ratat primele trupe – UptoEleven, Roadkill Soda şi Toulouse Lautrec.

Am ajuns cand trupa Grimus făcea pregătirile pentru cântare şi m-a mirat numărul mic de spectatori. Mi-am zis că probabil au fost mai speriaţi de ploaie decât mine şi am sperat că se vor mai aduna pe parcurs. Probabil că mulţi au ales să meargă moca în Piaţa Constituţiei, unde, cam aceleaşi trupe au cântat la un festival sponsorizat de o marcă de bere. Mă rog, treaba lor. S-au adunat totuşi ceva mai tarziu si s-au înjumătăţit din nou cu mult înaintea încheierii cântărilor. Vă povestesc mai jos.

Despre organizare n-am ce reproşa. Jetonul a costat 6 lei – echivalentul unui pahar de Ciuc. Dozatoare suficiente, deci fără cozi la bere – deh, nici numărul oamenilor nu a fost foarte mare, aşa că nu s-au făcut cozi decât la pauzele concertelor şi atunci rezonabile. La toalete – la fel. Deci all in all a fost bine.

GRIMUS – Trupă bună, un pic neînsufleţită

Pe Grimus i-am mai văzut în concerte şi mi-au plăcut de fiecare dată. Şi aseară au fost ok, cu toate că au avut spectatori destul de puţini. Marea lor problemă, de fapt a solistului – este că reuşeşte să facă bonding doar cu spectatorii din faţă. Aici e ok, coboară în public, interacţionează cu ei – însă doar cu cei din primele rânduri. Cei din spate, de cele mai multe ori nici nu îl văd – la solist mă refer.  Probabil preferă concertele mai intime, mai de club. Cine ştie.. Sound-ul a fost bun, curat – tipic pentru Grimus, însă nefiind headlineri au avut un volum slab şi uşor spart. Per ansamblu au evoluat bine, însă fără a lăsa mari urme.

COMA – Progrese mari pe live

Pe Coma îi ştiu de mult timp. Le-am cumpărat două albume, mi-au plăcut. Nu şi live, însă. Concertele la care am fost mi s-au părut slabe, neînchegate, haotice. Până aseară. Coma au fost antepenultimii care au urcat pe scena de la Shine şi au avut două avantaje în faţa celor dinaintea lor. Lăsarea serii peste Arene şi un număr mai mare de spectatori. Coma a făcut show – chiar şi cu numărul acustic din set-list. Au cântat bine, au avut forţă – se simţea că le place. Şi au plăcut şi publicului.

Sunetul a fos aşa şi-aşa. Pe Dan abia l-am auzit – deşi are cam cel mai solicitant rol din punct de vedere vocal. La un moment dat am ţipat chiar la sunetişti să îl ridice un pic, dar mi-au făcut semn să îmi văd de treabă. Ce ştiu eu.. Mă rog, despre sunetişti o să vorbesc ceva mai jos. Oricum a fost ok, lumea a dansat şi s-a simţit bine

ZDOB ŞI ZDUB

Despre ei nu am să vă spun foarte multe. Îmi plac, i-am văzut live poate şi de zece ori. Dar de când i-am văzut la concertul lor aniversar de 15 ani, într-un club mic prin Chişinău, orice alt concert al lor a devenit banal. Au cântat atunci 4 ore jumătate, fără pauză. De fapt instrumentiştii se mai odihneau din când în când, timp în care Roman, solistul, lua chitara rece şi băga cântece ruseşti. Aşa că aseară a fost o cântare cinstită, în stilul lor, dar nimic spectaculos.

Tehnic vorbind, tobele mi s-au părut înfundate. Cinelele abia s-au auzit, iar premierul nu suna deloc a premier. Nota 10 pentru Rijik, chitaristul – meseriaş ca de obicei. A scos untul din Telecasterul ăla şi a fost ca un titirez toată cântarea.

TRIGGERFINGER – O formaţie cât un cover de succes. Sau cand sunetistul e mebru al trupei.

Şi am ajuns la principalul motiv al prezenţei mele la Shine, trupa belgiană Triggerfinger. Deşi 98 la sută dintre cei prezenţi acolo îi ştiu în urma cover-ului acustic făcut după piesa ,,I follow rivers” a lui Lykke Li, trupa există de aproape 20 de ani şi are vreo 4 albume de studio.  Eram nerăbdător să văd cum sună live şi dacă reuşesc să mă prindă şi cu altceva în afara acelui cover, care deşi i-a ţinut pe locul întâi în topurile din Europa câteva luni la rând, pare să fie mai mult un blestem pentru trio-ul belgian. Şi vă spun şi de ce. După ce Zdob şi Zdub şi-au terminat numărul, Arena era aproape plină de oameni. A fost momentul de vârf al cozilor la bere şi la toalete. Triggerfinger şi-au pregătit set-ul aproape jumătate de oră. Multişor, însă sunetul pe care l-au scos ulterior a făcut să merite aşteptarea. Cum spuneam, arena era aproape plină, a început concertul belgienilor şi după a doua piesă, lumea a început să plece. Şi, la finalul set-listului, mai rămăseseră cei din golden circle şi câţiva răsfiraţi prin zona cu acces general. Nu mi-am putut explica de ce au plecat, mai ales că Triggerfinger au rupt. Au sunat excelent, au fost trei pe scenă, dar sunau cât şase, ce să mai, au fost tari. Cu un fuzz violent pe chitară, nişte riffuri de Gary Clark Jr. pe mult acid şi un bas vehement, au făcut spectacol. Dar stai, fuzz violent? Nu are nici o legătură cu coverul care i-au făcut auziţi prin România. Pai nu are, la asta mă refeream când scriam mai sus că ,,I follow rivers” e mai mult un blestem pentru ei.

Spuneam că au avut un sunet bun. Da, au avut şi l-am simţit pe sunetist pe toate piesele. Era acolo, ştia când să ridice chitara pe solo-uri, ştia când vocea era prea jos, a fost, practic al patrulea membru al trupei, care a făcut ca aceasta să sune impecabil. Jos pălăria! Aş vrea să văd mai multe trupe din România care să se folosească aşa cum trebuie de omul de la sunet.

Pe final, am sa pun o parte din melodia care, practic, i-a adus în România şi pentru care, probabil mulţi dintre cei prezenţi la Shine au cumpărat bilet. Păcat că au cântat-o abia la primul bis şi ei plecaseră de mult.

All in all a fost bine în prima seară la Shine. Ma duc şi la a doua şi vă povestesc cum a fost. Stick around!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s